Cholesterol: Všetko čo by ste mali o ňom vedieť
Cholesterol je mastná látka, ktorá sa vyskytuje v každej bunkovej membráne a je nevyhnutný pre správne fungovanie tela.
Existujú dva druhy cholesterolu: LDL cholesterol, známy aj ako "zlý" cholesterol, a HDL cholesterol, známy ako "dobrý" cholesterol. LDL cholesterol sa môže nahromadiť v cievach a spôsobovať aterosklerózu, ktorá môže viesť k srdcovým ochoreniam a mŕtvici.
Naopak, HDL cholesterol pomáha odstraňovať LDL cholesterol z ciev a tým znižuje riziko srdcových ochorení. Cholesterol sa v tele produkuje samostatne a je tiež prítomný v strave, najmä v potravinách bohatých na živočíšne tuky.
Je dôležité sledovať hladinu cholesterolu v krvi a udržiavať ju v normálnych hodnotách prostredníctvom zdravej stravy a pravidelného cvičenia.
V tomto článku sa dočítate:
1. Čo je to cholesterol?
2. LDL cholesterol alebo „zlý cholesterol“
3. HDL cholesterol alebo „dobrý cholesterol“
4. Triglyceridy
Triglyceridy sú ďalším typom lipidov, líšia sa od cholesterolu. Aj keď vaše telo využíva cholesterol na tvorbu buniek a určitých hormónov, triglyceridy využíva ako zdroj energie.
Keď zjete viac kalórií, ako vaše telo dokáže ihneď použiť, telo premení tieto kalórie na triglyceridy. Triglyceridy telo skladuje vo vašich tukových bunkách a na ich cirkuláciu využíva lipoproteíny.
Ak pravidelne prijímate viac kalórií, ako vaše telo dokáže spotrebovať, môže sa vaša hladina triglyceridov zvýšiť. To môže zvýšiť riziko vzniku niekoľkých zdravotných problémov vrátane srdcových chorôb a mozgovej príhody.
Váš lekár môže pomocou jednoduchého krvného testu zmerať hladinu triglyceridov a hladinu cholesterolu.
5. Nechajte si skontrolovať hladinu cholesterolu
Ak máte viacej ako 20 rokov odporúča sa nechať si skontrolovať hladinu cholesterolu aspoň raz za 4-6 rokov. Ak ste v minulosti mali vysoký cholesterol alebo iné rizikové faktory pre srdcovo-cievne ochorenia, lekár vám môže odporučiť, aby ste si nechali častejšie testovať hladinu cholesterolu.
Váš lekár môže zmerať vašu celkovú hladinu cholesterolu, ako aj hladinu LDL cholesterolu, HDL cholesterolu a triglyceridov. Vaša celková hladina cholesterolu je celkové množstvo cholesterolu v krvi.
Zahŕňa LDL a HDL cholesterol. Ak sú vaše hladiny celkového cholesterolu alebo LDL cholesterolu príliš vysoké, váš lekár vám diagnostikuje vysoký cholesterol. Vysoký cholesterol je obzvlášť nebezpečný, keď máte príliš vysoké hladiny LDL a HDL.
|
dobré hodnoty |
zlé hodnoty |
celkový cholesterol |
menej ako 5,2 mmol / l |
viac ako 5,2 mmol / l |
HDL |
viac ako 1,3 mmol / l |
menej ako 1,3 mmol / l |
LDL |
menej ako 3 mmol / l |
viac ako 3 mmol / l |
triglyceridy |
menej ako 2 mmol / l |
viac ako 2 mmol / l |
6. Príznaky vysokého cholesterolu
7. Príčiny vysokého cholesterolu
Konzumácia príliš veľkého množstva potravín s vysokým obsahom cholesterolu, nasýtených tukov a tukov môže zvýšiť riziko vzniku vysokého cholesterolu. K vysokej hladine cholesterolu môžu prispieť aj ďalšie faktory životného štýlu. Medzi tieto faktory patrí nečinnosť a fajčenie.
Vaša genetika môže tiež ovplyvniť vaše šance na vývoj vysokého cholesterolu. Gény sa prenášajú z rodičov na deti. Určité gény poskytujú telu pokyny, ako spracovať cholesterol a tuky. Ak majú vaši rodičia vysoký cholesterol, máte vyššie riziko, že ho budete mať tiež.
V zriedkavých prípadoch je vysoký cholesterol spôsobený hypercholesterolémiou. Táto genetická porucha bráni vášmu telu odstraňovať LDL cholesterol. Podľa Národného výskumného ústavu pre ľudský genóm má väčšina dospelých s týmto ochorením hladinu celkového cholesterolu nad 300 mg / dl a hladinu LDL nad 200 mg / dl.
8. Rizikové faktory vysokého cholesterolu
-
stravujte sa nezdravo
-
necvičte pravidelne
-
fajčíte
-
mate v rodinnej anamnéze vysoký cholesterol
- máte cukrovku, ochorenie obličiek alebo hypotyreózu
9. Komplikácie spôsobené vysokým cholesterolom
-
periférne vaskulárne ochorenie
10. Ako diagnostikovať vysoký cholesterol
11. Ako znížiť hladinu cholesterolu
Zníženie cholesterolu diétou
-
obmedzili príjem potravín s vysokým obsahom cholesterolu, nasýtených tukov a tukov
-
preferovali viacej jedlo bohaté na bielkoviny, ako je kuracie mäso, ryby a strukoviny
-
jedli širokú škálu jedál s vysokým obsahom vlákniny, ako je ovocie, zelenina a celozrnné výrobky
-
namiesto vyprážaných jedál preferovali viacej dusené, grilované a pečené jedlá
-
vyhýbali sa rýchlym občerstveniam
-
červené mäso, vaječné žĺtky a mliečne výrobky s vysokým obsahom tuku
-
spracované potraviny hlboko vyprážané jedlá, ako sú zemiakové lupienky, cibuľové krúžky a vyprážané kuracie mäso
-
niektoré pečivo
12. Akým potravinám s vysokým obsahom cholesterolu sa treba vyhnúť
-
mastné kusy červeného mäsa
-
pečeň
-
vajcia, hlavne žĺtky
- mliečne výrobky s vysokým obsahom tuku, ako napríklad plnotučné syry, mlieko, zmrzlina a maslo
13. Lieky na cholesterol
14. Ako prirodzene znížiť hladinu cholesterolu
-
cesnak
-
hloh
-
astragalus
-
červená fermentovaná ryža
-
ovsené otruby, ktoré sa nachádzajú v ovsených vločkách
-
mleté ľanové semienka
15. Ako zabrániť vysokému cholesterolu
-
Jedzte výživnú stravu s nízkym obsahom cholesterolu a živočíšnych tukov a s vysokým obsahom vlákniny
-
Vyvarujte sa nadmernej konzumácie alkoholu
-
Udržujte si zdravú váhu
-
Cvičte pravidelne
-
Nefajčite
Záver
Ak sa vysoký cholesterol nelieči, môže spôsobiť vážne zdravotné problémy alebo dokonca smrť. Liečba vám však môže pomôcť tento stav zvládnuť a v mnohých prípadoch vám pomôže vyhnúť sa komplikáciám.
Ak sa chcete dozvedieť, či máte vysoký cholesterol, požiadajte svojho lekára, aby vám skontroloval hladinu cholesterolu. Ak vám diagnostikujú vysoký cholesterol, opýtajte sa ho na možnosti liečby.
Ak chcete znížiť riziko komplikácií z vysokého cholesterolu, osvojte si návyky zdravého životného štýlu a postupujte podľa plánu liečby odporúčaného lekárom. Správne vyvážená strava, pravidelné cvičenie a vyhýbanie sa tabakovým výrobkom vám môžu pomôcť dosiahnuť a udržať zdravú hladinu cholesterolu.
Upozornenie:
Causes of high cholesterol (2017).
Conditions we treat: High cholesterol (hyperlipidemia). (n.d.).
org/heart_vascular_institute/
Daniels SR, et al. (2012). Expert panel on integrated guidelines for cardiovascular health and risk reduction in children and adolescents: Summary report.
nih.gov
Foto:
https://www.shutterstock.com/cs/home