Celiakia: Príčiny, príznaky a liečba

V tomto článku sa dočítate

 

1. Čo je celiakia?

Celiakia je porucha trávenia spôsobená abnormálnou imunitnou reakciou na lepok.

Lepok je bielkovina nachádzajúca sa v potravinách vyrobených z pšenice, jačmeňa a raže. Nachádza sa tiež v ovose, ktorý bol vyrobený v spracovateľských závodoch, ktoré spracovávajú iné zrná.

Lepok sa dokonca nachádza v niektorých liekoch, vitamínoch a rúžoch. Intolerancia lepku, známa tiež ako citlivosť na lepok, sa vyznačuje neschopnosťou tela tráviť alebo odbúravať lepok. Niektorí ľudia s neznášanlivosťou lepku majú miernu citlivosť na glutén, zatiaľ čo iní majú celiakiu, čo je autoimunitná porucha.

Pri celiakii imunitná odpoveď na lepok vytvára toxíny, ktoré ničia klky.

Klky sú drobné prstovité výbežky vo vnútri tenkého čreva. Keď sa klky poškodia, telo nie je schopné absorbovať živiny z potravy. To môže viesť k podvýžive a ďalším vážnym zdravotným komplikáciám vrátane trvalého poškodenia čriev.

Ľudia s celiakiou musia vylúčiť zo svojej stravy všetky formy lepku. Patria sem väčšina chlebových výrobkov, pečivo, pivo a potraviny, kde sa ako stabilizačná prísada môže používať lepok.

potravinova intolerancia bioliek

2. Aké sú príznaky celiakie?

Príznaky celiakie zvyčajne postihujú črevá a tráviaci systém, ale môžu postihnúť aj iné časti tela. Deti a dospelí mávajú rôzne príznaky.

 

I. Príznaky celiakie u detí

Deti s celiakiou sa môžu cítiť unavené a podráždené. Môžu byť tiež menšie ako zvyčajne a majú oneskorenú pubertu.

 

Medzi ďalšie bežné príznaky patrí:

  • strata váhy

  • zvracanie

  • nadúvanie brucha

  • bolesť brucha

  • pretrvávajúca hnačka alebo zápcha

  • bledé, mastné, páchnuce stolice
 

II. Príznaky celiakie u dospelých

U dospelých s celiakiou sa môžu vyskytnúť zažívacie príznaky. Vo väčšine prípadov však príznaky postihujú aj iné oblasti tela.

 

Tieto príznaky môžu zahŕňať:

  • anémia z nedostatku železa

  • bolesť a stuhnutosť kĺbov

  • slabé, krehké kosti

  • únava

  • záchvaty

  • kožné poruchy

  • necitlivosť a mravčenie v rukách a nohách

  • zmena farby zubov alebo strata skloviny

  • nepravidelná menštruácia

  • neplodnosť

 

Dermatitis herpetiformis (DH) je ďalším častým príznakom celiakie. Prejavuje sa svrbením a výsevom na rôznych častiach tela. Môže sa vyvinúť na lakťoch, zadku a kolenách.

DH postihuje približne 15 až 25 percent ľudí s celiakiou. Tí, ktorí majú skúsenosť s DH, zvyčajne nemajú tráviace príznaky.

 

Je dôležité poznamenať, že príznaky sa môžu líšiť od človeka k človeku v závislosti od rôznych faktorov, vrátane:

  • doba ako dlho bolo dieťa kojené

  • vek, kedy ste začali prijímať lepok

  • množstvo lepku, ktoré príjmete

  • závažnosť poškodenia čreva

 

Niektorí ľudia s celiakiou nemajú žiadne príznaky. V dôsledku choroby sa im však môžu vyvinúť dlhodobé komplikácie.

Ak máte podozrenie, že vy alebo vaše dieťa máte celiakiu, ihneď si naplánujte stretnutie so svojím lekárom. Ak dôjde k oneskoreniu diagnostiky a liečby, je pravdepodobnejšie, že dôjde ku komplikáciám.

zdrave potraviny bioliek

3. Kto je najčastejšie ohrozený celiakiou?

Celiakia sa vyskytuje v rodinách. Podľa lekárskeho centra University of Chicago majú deti šancu 1: 22 na rozvoj celiakie, ak má ich rodič alebo súrodenec tento stav.

Ľudia, ktorí majú iné autoimunitné ochorenia a určité genetické poruchy, majú tiež vyššiu pravdepodobnosť, že budú mať celiakiu.

 

Niektoré ochorenia spojené s celiakiou zahŕňajú:

 

kolonoskopia 2

4. Ako sa diagnostikuje celiakia?

Diagnóza sa začína fyzickým vyšetrením a anamnézou.

Lekári tiež vykonajú rôzne testy, ktoré pomôžu potvrdiť diagnózu. Ľudia s celiakiou majú často vysoké hladiny protilátok antiendomyzium (EMA) a anti-tkanivové transglutaminázy (tTGA), ktoré sa dajú zistiť krvnými testami.

 

Medzi bežné krvné testy patrí:

  • kompletný krvný obraz

  • pečeňové testy

  • test na cholesterol

  • test na hladinu alkalickej fosfatázy

  • test na sérový albumín

 

U ľudí s DH môže kožná biopsia pomôcť lekárom diagnostikovať celiakiu. Počas biopsie kože lekár odstráni drobné kúsky kožného tkaniva na vyšetrenie mikroskopom. Ak výsledky kožnej biopsie a krvných testov naznačujú celiakiu, interná biopsia nemusí byť nevyhnutná.

V prípadoch, keď výsledky krvných testov alebo biopsie kože nie sú presvedčivé, je možné na vyšetrenie na celiakiu použiť endoskopické vyšetrenie. Počas endoskopie sa tenká trubica nazývaná endoskop zavedie cez ústa do tenkého čreva.
 
Malá kamera pripevnená k endoskopu umožňuje lekárovi preskúmať črevá a skontrolovať poškodenie klkov. Lekár môže tiež vykonať biopsiu čreva, ktorá spočíva v odobraní vzorky tkaniva z čriev na analýzu.

 

5. Ako sa lieči celiakia?

Jediným spôsobom ako liečiť celiakiu, je trvalé odstránenie lepku z potravy. To umožňuje črevným klkom liečiť sa a začať správne vstrebávať živiny.

Váš lekár vás naučí, ako sa vyhnúť lepku pri dodržiavaní výživnej a zdravej výživy. Dajú vám tiež pokyny, ako čítať etikety na potravinách a výrobkoch, aby ste mohli identifikovať všetky zložky, ktoré obsahujú lepok.

Príznaky sa môžu zlepšiť v priebehu niekoľkých dní po vylúčení lepku z potravy. Nemali by ste však prestať jesť lepok, kým nie je stanovená diagnóza. Predčasné odstránenie lepku môže interferovať s výsledkami testu a viesť k nepresnej diagnóze.

 koreniny bioliek

6. Preventívne opatrenia pre ľudí s celiakiou

Udržiavať bezlepkovú diétu nie je ľahké. Našťastie v súčasnosti veľa spoločností vyrába bezlepkové výrobky, ktoré nájdete v rôznych obchodoch s potravinami a špecializovaných potravinách. Na štítkoch týchto výrobkov bude napísané „bezlepkové“.

Ak máte celiakiu, je dôležité vedieť, ktoré potraviny sú bezpečné. Tu je niekoľko pokynov pre potraviny, ktoré vám môžu pomôcť určiť, čo jesť a čomu sa vyhnúť.

 

Vyvarujte sa nasledujúcich prísad:

  • pšenica
  • špalda
  • raž
  • jačmeň
  • bulgur
  • grahamová múka
  • krupica
 

Vyhýbajte sa nasledujúcim produktom, pokiaľ na etikete nie je uvedené bezlepkové:

  • pivo
  • chlieb
  • koláče
  • cukríky
  • obilniny
  • cookies
  • krekry
  • krutóny
  • imitácie mäsa alebo morských plodov
  • ovos
  • cestoviny
  • spracované obedové mäso, klobásy a párky v rožku
  • šalátové dresingy
  • omáčky (vrátane sójovej omáčky)
  • polievky
 

Môžete jesť tieto bezlepkové zrná a škroby:

  • pohánka
  • kukurica
  • kukuričná múka
  • múka z ryže, sóje, kukurice, zemiakov alebo fazule
  • čisté kukuričné ​​tortilly
  • quinoa
  • ryža
 

Medzi zdravé bezlepkové potraviny patria:

  • čerstvé mäso, ryby a hydina, ktoré neboli obalené, alebo marinované
  • ovocie
  • väčšina mliečnych výrobkov
  • škrobová zelenina ako hrášok, zemiaky vrátane sladkých zemiakov a kukurica
  • ryža, fazuľa a šošovica
  • zelenina
  • víno, destiláty, jablčné víno a liehoviny

 

Vaše príznaky by sa mali zlepšiť v priebehu niekoľkých dní až týždňov po vykonaní týchto úprav stravovania. U detí sa črevo zvyčajne zahojí do troch až šiestich mesiacov.

Liečba čriev u dospelých môže trvať niekoľko rokov. Akonáhle sa črevo úplne zahojí, telo bude schopné správne vstrebávať živiny.

 

 

Napísala: 

Redakcia portálu Bioliek.sk

 
Odborný dohľad: 
 
MUDr. Martina Šarišská - zdravotnícky pracovník 
 
Vzdelanie: 
Lekárska fakulta, Univerzita Palackého Olomouc, Odbor: všeobecné lekárstvo
 
Prax: 
2008 – 2012: Lekár v atestačnej príprave
2013 – trvá: Praktický lekár pre dospelých, Všeobecná ambulancia pre dospelých

 

Upozornenie:

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.
 

 

Foto:

https://www.shutterstock.com/cs/home

https://stock.adobe.com/sk/

 

Zdroj:

https://www.healthline.com

Celiac disease. (n.d.).
niddk.nih.gov

Celiac disease (gluten intolerance). (n.d.).
ncbi.nlm.nih.gov

Dermatitis herpetiformis. (n.d.).
celiac.org/celiac-disease/dermatitis-herpetiformis/

Genetic testing. (n.d.).
uchospitals.edu/pdf/uch_007936.pdf

Mayo Clinic Staff. (2017). Celiac disease: Diagnosis and treatment.
mayoclinic.org

What is celiac disease? (n.d.).
celiac.org